Pages

Osmanlı Devleti Revan Seferi ( 1635 )

Osmanlı Devleti Revan Seferi ( 1635 )

İran Hükümdarı Şah Abbas'ın Anadolu'daki Celali İsyanlarını fırsat bilerek Bağdat'ı ele geçirmesi , Osmanlı Devleti tarafından savaş sebebi sayıldı (1623). İran ile yapılan savaşlar on yedi yıl sürdü. 4. Murat merkezde ve ülkede yönetimi tamamen ele geçirdikten sonra İran üzerine iki sefer düzenledi. İlk seferinde Erzurum - Kars üzerinden Revan a ulaştu. Bu sefer sonucunda Revan fethedildi ve Ahıska Safevilerden geri alındı.

Prut Savasi ( 1711 )

Prut Savaşı 1711

Poltova savaşını kaybeden İsveç Kralı 12. Şarl ( Demirbaş ) Osmanlı topraklarına sığındı. Kralın peşinden gelen rus askelerinin Osmanlı topraklarına girmesi üzerine Osmanlı Devleti'nin Rusya ile arası açıldı. Bu arada İsveç Kralı 'nın Osmanlı Devleti'ni Rusyaya karşı kışkırtması Rusya'nında Eflak ve Boğdan beylerini Osmanlılara karşı isyana yönlendirmesi sonucu , Osmanlı Devleti Rusya'ya savaş açtı (1711).

Sadrazam Baltacı Mehmet Paşa komutasındaki bir ordu , İstanbul antlaşması ( 1700 ) ile Rusya'ya verilen toprakları geri almak için eflak 'a girdi. Rus ordusu prut ırmağı kıyısında falcı köyü yakınlarında Osmanlı Ordusu ile karşılaştı. Çar 1. petro barış istedi. Baltacı Mehmet Paşa yeni bir saldırı için yeniçerilere güvenmediğinden barış önerisini kabul etti ve 2 ülke arasında Prut Antlaşması imzalandı. ( 1711 )

Fatih Sultan Mehmet Dönemi

Fatih Sultan Mehmet ( Fatih ) Dönemi


2. Murat'ın ölümü (1451 ) ile tahta çıkan 2. Mehmet istanbul'u fethederek dünya tarihinde çağ açıp çağ kapayan hükümdar olarak tanınır. Türk tarihinde İstanbul'un fethi (1453) ile başlayan döneme Osmanlı Devleti'nin Yükselme Devri denir.

Karamanoğulları Osmanlı Devletindeki saltanat değişikliğinden yararlanmak istedi. Bu amaçla Karamanoğlu İbrahim bey Venedik ile antlaşma yaptı. Anadolu beylerini Osmanlılara karşı kışkırttı. Bu gelişmeler sonrasında 2. Mehmet Karamanoğulları üzerine sefere çıktı. Karamanoğlu İbrahim Bey barış istedi. Akşehir , Beyşehir ve Seydişehiri Osmanlılara bırakmayı ve savaşlarda asker vermeyi kabul etti.

Mercidabik Savasi ( 1516 )

Mercidabık Savaşı 1516



Yavuz Sultan Selim , Memluk Sultanı Kansu Gavri'nin başında bulunduğu Memluk ordusu ile Halep yakınlardaki Mercidabık ovası'nda karşılaştı. Savaş , Osmanlı Devleti'nin zaferi ile sonuçlandı. Kansu Gavri savaşta ölenler arasındaydı.


Mercidabık Savaşı ile Halep, Humus , Hama ve Şam ele geçirildi. Kışı Şam'da geçiren Yavuz Sultan Selim , Mısır'ı ele geçirmek için burada hazırlıklara başladı.