Kurtlar Vadisi Amerikan basınında
“Gazze filosu”na kanlı saldırıyı konu alan, “Kurtlar Vadisi: Filistin” filmi New York Times gazetesinde geniş bir habere konu oldu. New York Times gazetesi, “Kurtlar Vadisi: Filistin” filmi için, “stüdyo”ya dönüştürülen, Adana’nın Kiremithane İlçesi’nde yapılan çekimlerine ilişkin okuyucularına ayrıntılı bilgi aktardığı haberde filmin bir Türk filosunun İsrail’in Gazze ablukasını kırmaya yönelik “başarısız girişimi”ni konu aldığını, İsrailli komandolarınca düzenlenen baskında da “dokuz Türk aktivisti ve Amerikalı bir gencin öldürüldüğü”nü belirtti.
Olayın uluslararası tepki yarattığını, İsrail’in “yakın bir müttefiki” olan Türkiye ile ilişkileri gerdiğini de kaydeden gazete, diğer bir sonucu olarak da Gazze ablukasının hafifletildiğini de anımsattı.
Daha önce “Kurtlar Vadisi: Irak”ın da çekildiği anımsatılan gazete filmin Türkiye’de rekor kırarak 4 milyon kişi tarafından seyredildiğini ancak ABD veya Avrupa’da izleyici yönünden kayda değer bir yankısının olmadığı belirtildi.
“POLAT’A ‘İNTİKAM AL’ EMRİ”
NYT, prodüksiyon şirketinin, “Kurtlar Vadisi: Filistin” filminin çok büyük ilgi uyandırmasını beklediğini belirttiği haberinde filmin kahramanı Polat Alemdar’ın, Mavi Marmara gemisinin ele geçirilmesi emrini veren İsrailli komutanını bulmakla görevlendirildiğine, kendisine “Gemideki dokuz Türk ölümünün ve tüm Filistinlilerin acılarının intikamı al” talimatının verildiğine dikkat çekti.
Filmin Asya ve Ortadoğu’da büyük bir sükse yapabileceği görüşlerine de yer verildiği haberde filmin yönetmeni, Zübeyr Saşmaz’ın değerlendirmelerine de yer verildi. Saşmaz, filmin bir Türk ajanı ile bir İsrailli komando arasındaki güç mücadelesini çok aştığını, asıl konunun, Yahudi olan Amerikalı tur rehberi Simone’nin Filistin gerçeğinin farkına varması olduğunu belirtti. NYT şunları yazdı:
“Prodüksiyon ekibi, ekim başında hazır olması öngörülen ‘Kurtlar Vadisi: Filistin”in din ile bir ilgisi olmadığı, Yahudi karşıtlığını beslemediğinde ısrarlı. Ancak, tv dizisi, İsrailli güvenlik güçlerini, bebek kaçırma ya da masum sivilleri öldürme gibi şeyler yaparken gösterdi.”
İsrail’in bu görüntülerin, Türkiye’de Yahudi karşıtlığını körükleyebileceği ve Yahudilerin güvenliğini tehlikeye atabileceği kaygılarını dile getirerek resmen protesto ettiğini de anımsatan gazete, senaryo yazarı Bahadır Özdener’in “İnsanlar, Yahudilik ile Siyonizm arasında ayrım yapabilecek kadar bilgili” sözlerine de yer verdi.
KİREMİTHANE’DEKİ RENKLİ MANZARALAR
New York Times haberinin bir bölümünde de “stüdyo haline getirildiği”ni belirttiği Kiremithane’deki renkli görüntüleri şöyle yansıttı:
“Kiremithane’de 300 aileden hiç biri, Batı Şeria’daki Turkarm’a yakın Beit Leed köyünün taklidi amacıyla inşası bitmemiş beton duvarlarının, Arapça yazılarıyla çizilmesi ya da Filistinli siyasi parti posterlerinin asılmasına itiraz etmedi.
Vitrinler, Gazze’den getiren mallarla dolduruldu ve dar, kirli sokarlardaki tüm işaretler üzerinde Arapça yazıldı.
Son iyi ayda, genç, yaşlı, kadın, erkek, çocuk, mahalledeki yüzlerce insan, film yıldızlarının bir karesini görebilmek için her gece sabırla bekliyor, ‘sessiz olun’ ve ‘aksiyon’ çağrılarına itaat ediyor.”
Kiremithane halkının duygularını da aktaran gazete, duvarları Arapça yazıları ile boyanmış, ana çekin alanının karşısındaki evi önünde duran üç çocuklu annesi Sultan Kaya, “Dünyanın Filistin’deki Müslümanların nasıl acı çektiğini görmeye yardım edecek bir şeyin parçası olmaktan mutluyuz” dedi.
Sultan Kaya’nın 11 yaşındaki oğlu Kadir’in de filmde İsrailli askerlere taş atan mahalledeki çocuklardan biri olarak yer alacağına da dikkat çekildi.(ANKA)
Yorum Gönder