12 Sınıf insanda Küçük ve Büyük Kan dolaşımı

0 yorum



Kan Dolaşımı Sistemi Genel Olarak İki Bölümde İncelenir:

1. Büyük kan dolaşım sistemi
2. Küçük kan dolaşım sistemi

Büyük kan dolaşımı; Sol karıncıktan başlar. Sol karıncık kasılıp içimdeki temiz kanı aorta pompalar. Aorta ve ondan kaynaklanan pek çok uç dal, bu kanın dokular yüzeyindeki kılcal damarlara ulaşmasını sağlar. Kılcal damarlar düzeyinde dokuyla temiz kan arasında madde alışverişi gerçekleştikten sonra kan, kılcalları terk edip toplardamarlara girer. Toplardamarlardaki kan halk arasında pis kan olarak bilinir. Vücuttaki tüm toplardamarlar, sonunda "Vena kava süperior" ya da "Vena kava inferior" a boşalırlar. Vücudun tüm toplardamar kanını toplatan bu iki büyük toplardamar sonunda kalbin sağ kulakçık denilen odacığına açılır. Böylece büyük kan dolaşımı tamamlanmış olur.


Büyük ve Küçük kan dolaşımı





Küçük kan dolaşımı: Küçük kan dolaşımı, kalbin sağ karıncık kısmından çıkan kirli kanın akciğer atar damarını izleyerek akciğere gelmesi ve akciğerlerde temizlenmesi sonucunda kalbin sol kulakçık bölümüne dökülmesi olayına denir. Küçük kan dolaşımı sağ karıncıkta başlar sağ karıncıktan gelen kirli kan akciğer atardamarına gider akciğer atar damarındaki kirli kan akciğerlere gider akciğerlerde temizlenerek akciğer toplar damara gider akciğer toplar damardan gelen temiz kan sol kulakçığa gider ve olay gerçeklemiş olur. ilk kez 11. yyda islami bilim adamı ibn-nefis tarafından bulunmustur.  



KAN DOLAŞIMINDA GÖREVLİ ORGANLAR 
kalp1- Kalp:  Vücudumuzun ihtiyacı olan besin oksijen vb maddelerin gerekli yerlere kan yoluyla iletilmesini sağlayan, kaslardan oluşmuş organdır. Kalp bir pompa görevi görür. İnsanın hayatı boyunca sürekli olarak çalışan bir organdır. Yetişkin bir insanda dakikada 60-80 defa atar. çoçuklarda bu sayı daha fazladır. İnsan kalbi ortalama 250-300 gramdır. Kalp sol ve sağ olmak üzere iki bölüm ve dört odacıktan oluşur. Bunlar sağ kulakcık, sağ karıncık, sol kulakcık ve sol karıncıktır.


2- Damarlar: Kalp ile dokular arsında kanın taşınmasını sağlayan boru şeklindeki yapılardır.  Damarlar 3 çeşittir. Bunlar atar damar, toplar damar ve kılcal damarlardır.
akciger3- Akciğer: Akciğerler göğüs boşluğunda yüreğin sağ ve solunda az çok piramit şeklinde olan solunum organlarıdır. Taban kısımları diyaframın üzerine oturmuştur. Göğüs çeperine bakan yüzeyleri dış bükey, yüreğe bakan iç yüzeyleri ise iç bükeydir. Akciğerlerin dış yüzeyi düzgün ve parlak olup bu parlaklık akciğerleri örten palevranın visceral yaprağındandır. Rengi, yeni doğmuş çocuklarda esmer-kırmızı, gençlerde pembe, ergin ve yaşlılarda ise pembe-mavimtıraktır.İnsan yaşlandıkça akciğerlerin yüzeyinde bir takım pigmentler belirir. Bunlar solunum sırasında akciğerlere kadar giren yabancı cisimleri meydana getirdikleri oluşuklardır. 
Bu Bilgiyi Paylaş :

Yorum Gönder

Sitemizde sizlere ilginç gelebileceğine inandığımız her konuda yazılar ve bilgiler paylaşıyoruz. Sitemizde bulabilecekleriniz şöyle:Otomobil,sağlık,blog,haber,backlink,site ekle,banner ekle,html kodlar,dizi,film,ilginç bloglar,blogger için temalar,internet için bilgiler,siyasi görüşler,anketler,yazılımlar,ilginç siteler,ilginç insanlar,mesleklerle ilgili ayrıntılar,forumlar,fikir paylaşımları,yorumlar
 
Siteler: Oyun58 | Kadın Ve Yaşam | Dizi İzle
Copyright © 2011. Bilgi Blog - Tüm Hakları Saklıdır
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger