HTML5 - Yeni Character Set Bildirimi

0 yorum


html5Yine güzel bir HTML5 makalesinde birlikteyiz. Bu yazımda sizlere HTML5′in yeni character set bildiriminden bahsedeceğim. Lafı uzatmadan konumuza başlayalım. Meta etiketi, <head> etiketleri arasında bildirilir ve sayfa hakkında tarayıcılara ya da arama motorlarına bir takım bilgiler sunar. “charset” özelliği belge içerisinde kullanılacak karater seti (kümesi)tanımlaması için kullanılır. Önceki HTML sürümlerinde charset tanımlamasının nasıl yapıldığına bakalım, ama öncesinde birde yeni tanımlamaya göz atalım.

Yeni character set bildirimi:
1
<meta charset="utf-8">
HTML4′deki character set bildirimi:
1
<meta http-equiv="content-type" content="text/html;charset=utf-8">
name: Meta etiketi içerisinde değer atanacak önceden tanımlı alt özellik isimlerini tanımlamak için kullanılır. Bu özellikle tanımlanan alt özelliğe değer atamak için content özelliği kullanılır.
name özelliğine atanabilecek alt özellikler şunlardır:
application-name: Uygulama adını tanımlamak için kullanılır.
author: Web sayfasını oluşturan kişi hakkında bilgi tanımlamak için kullanılır.
description: Sayfa içeriiği ile ilgili tanımlayıcı bir bilgi (açıklama) tanımlamak için kullanılır.
generator: Sayfanın oluşturulduğu program (yazılım) ile ilgili bilgi tanımlamak için kullanılır.
keywords: Arama motorları için virgülle ayrılmış anahtar kelimeler tanımlamak için kullanılır.
Örnek:
1
<meta name="keywords" content="HTML5 Dersleri, Sinan Yorulmaz, HTML5, Programlama">
Yukarıdaki bildirim, web sitesi ile ilgili arama motorları için anahtar kelimeler tanımlar. Ayrıca WHATWG MetaExtensions ile tanımlanan aşağıdaki alt özellikleri de kullanabilirsiniz.
creator, googlebot, publisher, robots, slurp, viewport
http-equiv: default-style, refresh alt özelliklerini değer atamak için tanımlar. Belirtilen alt özelliklere content özelliği ile değerler atanır.
default-style: Alternatif stil tanımlaması yapmak için kullanılır.
refresh: Belirlenen süre sonunda sayfayı tekrar yüklemek ya da kullanıcıyı başka bir URL adresine yönlendirmek için bu alt özelliği kullanabilirsiniz.
Örnek:
1
<meta http-equiv=refresh" content="5; url="http://www.syorulmaz.com">
Mevcut sayfa yüklendikten 5 saniye sonra kullanıcı url ile belirtilen adrese yönlendirilecektir.
content: http-equiv ya da name özelliklerinde tanımlanan alt özelliklere değer atamak için kullanılır.
chatset(HTML5): Sayfada kullanılan karakter seti (kümesi)‘ni tanımlamak için kullanılır. HTML5 ile yeni tanımlanan bir özellikliktir. Aslında UTF-8 kullanmak çoğu zaman yeterli olacaktır. Sayfanız için birchatset tanımlaması yapmazsanız sayfanızdaki karakter ya da sembollerin gösteriminde problem yaşayabilirsiniz. charset ile karakter setini tanımlamak aslında tarayıcıların karakter ya da sembolleri düzgün bir şekilde göstermeleri için kullanılan algoritmanın bir parçasıdır.
HTML5 bildiriminde; meta etiketinin scheme özelliği ve http-equiv özelliğinin content-typecontent-language, set-cookie alt özelliklerinin kullanılması önerilmemektedir.
Bu Bilgiyi Paylaş :

Yorum Gönder

Sitemizde sizlere ilginç gelebileceğine inandığımız her konuda yazılar ve bilgiler paylaşıyoruz. Sitemizde bulabilecekleriniz şöyle:Otomobil,sağlık,blog,haber,backlink,site ekle,banner ekle,html kodlar,dizi,film,ilginç bloglar,blogger için temalar,internet için bilgiler,siyasi görüşler,anketler,yazılımlar,ilginç siteler,ilginç insanlar,mesleklerle ilgili ayrıntılar,forumlar,fikir paylaşımları,yorumlar
 
Siteler: Oyun58 | Kadın Ve Yaşam | Dizi İzle
Copyright © 2011. Bilgi Blog - Tüm Hakları Saklıdır
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger