HTML5′in Yapısı - Yeni “DOCTYPE” Bildirimi

0 yorum


HTML5Belge türünü ayarlamak için kullandığımız bu etiket, HTML5 ile daha kısa ve kullanışlı bir hale getirilmiştir. Örneğin; XHTML 1.0‘da belge türü üç şekilde ayarlanabiliyordu ve tanımlama oldukça uzundu. HTML5, bu karmaşayı ortadan kaldırmış ve geriye doğru uyumluluğu (eski HTML sürümleri ile) korumuştur. Bu etiketin HTML ağaç yapısı içinde belgenin en başında tanımlanması zorunludur. HTML5 ile gelen yeni DOCTYPE şeklini görelim ve ardından eski DOCTYPE sürümlerine bir göz atalım. Aradaki dağ farkını göreceksiniz.

1
<!DOCTYPE html>
Gördüğünüz gibi oldukça kısa olan bu kod, bakalım HTML’in önceki sürümlerinde nasılmış!?
XHTML 1.0 DOCTYPE (Transitional) tanımlaması:
1
2
<!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.0 Transitional//EN"
XHTML 1.0 DOCTYPE (Script) tanımlaması:
1
2
<!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.0 Strict//EN"
XHTML 4.01 DOCTYPE (Script) tanımlaması:
1
2
<!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 4.01//EN"
Dikkat ederseniz tanımlamalar oldukça uzun ve aslında Strict olan yapılar geriye doğru uyumluluğu desteklemiyor. Örneğin; sayfanızda XHTML 1.0 DOCTYPE (Strict) tanımlamasını kullanırsanız. Belge içerisinde sadece XHTML 1.0 sürümünde var olan (desteklenen) etiketleri ya da özellikleri kullanmanıza izin verilir. Strict tanımlaması yaparsanız önceki HTML sürümlerinde var olan fakat XHTML 1.0 tarafından desteklenmeyen etiket ya da özellikleri kullanmanıza izin verilmez. İşte bu durum, Strict yapısının geriye doğru uyumlu olmadığı anlamına gelir.
Belge içerisinde DOCTYPE tanımalasını yapmazsak, tarayıcı sayfayı Quirks Mod‘da çalıştıracaktır. Tam da burada tarayıcı modları ile ilgili bilgi vermek istiyorum. Tarayıcı modları, tarayıcının web sayfasını nasıl yorumladığını/yorumlayacağını gösterir. IE5/MAC sürümü ile beraber tarayıcılarda gösterilecek web sayfalarının standartlara uyması beklenmiştir.
Standartlara bağlı kalınmadan yazılan eski web sayfalarının tarayıcılar tarafından gösterilebilmesi için IE5ile beraber Microsoft DOCTYPE kavramını ortaya çıkarmıştır. Buna göre web belgesinin en başındaDOCTYPE tanımlaması olan sayfalar standart modda, DOCTYPE tanımlaması olmayan (eski sayfalar)tuhaf modda çalışır. Diğer tarayıcı firmalarının da benimsemesi ile Tarayıcı Modları kavramı ortaya çıkarmıştır.
Farklı tarayıcı modlarını başka bir yazımızda öğreneceğiz.
Bu Bilgiyi Paylaş :

Yorum Gönder

Sitemizde sizlere ilginç gelebileceğine inandığımız her konuda yazılar ve bilgiler paylaşıyoruz. Sitemizde bulabilecekleriniz şöyle:Otomobil,sağlık,blog,haber,backlink,site ekle,banner ekle,html kodlar,dizi,film,ilginç bloglar,blogger için temalar,internet için bilgiler,siyasi görüşler,anketler,yazılımlar,ilginç siteler,ilginç insanlar,mesleklerle ilgili ayrıntılar,forumlar,fikir paylaşımları,yorumlar
 
Siteler: Oyun58 | Kadın Ve Yaşam | Dizi İzle
Copyright © 2011. Bilgi Blog - Tüm Hakları Saklıdır
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger